QUO VADIS, AÏDA? #indeles

september 2021

Vorige week woensdag zijn wij, als derdejaars DBKV, naar het FOCUS filmtheater gegaan om te kijken naar de film: Quo Vadis, Aïda? Een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić. Dit voor het vak Veld, met als docenten Pieter van Evert en Leontine Broekhuizen. Deze film is een fictieve weergave van de heftige genocide op meer dan 8.000 moslimjongens en mannen door Bosnisch-Servische troepen. 

Je volgt de Bosnische moslima Aïda, die in Srebrenica werkt op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Ze vlucht samen met haar man en twee zoons naar een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger, net als 20.000 andere Bosnische Moslims. 

De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen, die een ontzettend heftige wending neemt. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Filmblad Variety. 

Voor het vak Veld gaan wij als Artist Educator een educatief project ontwikkelen. Met als onderwerp een zwaar thema waar we aan de hand van kunst op een lichtzinnigere manier mee om zullen gaan. De vraag die centraal staat dit semester: ‘Hoe kan kunst mij of andere helpen om na te denken over het leven?’.

De film was voor mij een soort introductie op hoe een zwaar beladen thema op een kunstige manier weergegeven kan worden, om zo met anderen het gesprek aan te gaan. Om met een andere blik te kunnen kijken naar een onderwerp waar we misschien liever van weg kijken. Kunst hoeft het niet per se mooier te maken, maar biedt wel verschillende perspectieven aan de toeschouwer om zo een breder beeld van de wereld te krijgen. Dat is het mooie van kunst.