Studeren in voltijd, deeltijd of op maat
Je kunt de opleiding volgen in drie varianten: Voltijd, Deeltijd en Op Maat. Jouw achtergrond en vooropleiding is bepalend voor het traject dat je bij DBKV in Arnhem volgt.
DBKV voltijd
De voltijd opleiding volg je wanneer je in het bezit bent van een havo, vwo of mbo (niveau 4) diploma. Het profiel cultuur en maatschappij bij havo of vwo is geen vereiste om aan de studie te kunnen starten, maar kan wel een voordeel zijn. Hetzelfde geldt voor een creatieve opleiding in het mbo: het is geen voorwaarde, maar handig en waardevol zal het zeker zijn. De voltijd opleiding duurt vier jaar en je gaat ongeveer vijf dagen per week naar school (van 9.15 – 16.30 uur, met één of twee dagdelen vrij).
DBKV deeltijd
De deeltijdopleiding volg je als je goed zelfstandig kan studeren, gewenning hebt in een werkveld (die hoeft niet specifiek kunsteducatief te zijn) en een verandering van werkgebied ambieert. De meest deeltijd studenten hebben naast de studie andere verplichtingen, bijvoorbeeld een baan en/of een gezin. Ook voor de deeltijdopleiding moet je aan de instapeisen van het hbo voldoen en dien je in bezit te zijn van een havo, vwo of mbo (niveau 4) diploma. De deeltijd is een traject van vier jaar en daarin zijn er twee dagen per week les, op donderdag (lestijden verschillen per kwartaal van 9.15 – 16.30 uur of van 9.15 – 20.30 uur) en vrijdag (van 9.15 – 16.30 uur). Binnen deze dagen is ook de stage gepland. Naast de lesdagen is er ook zelfstudie nodig binnen dit programma.
DBKV op maat
Dit traject is alleen voor studenten die al een hbo-opleiding hebben gevolgd:
- op de kunstacademie als vormgever of autonoom kunstenaar (= KUO) ; en/of
- op TeHaTex en in dit gebied als 2egraads docent zijn opgeleid (= LERO).
Je komt dan in aanmerking voor DBKV Op Maat, een traject waarmee je binnen twee jaar een volledige onderwijsbevoegdheid kunt halen, waaronder voor het 1e graadsgebied. De lesdagen zijn op dinsdag en vrijdag, beide van 9.15 – 16.30 uur voor de KUO studenten. De LERO studenten hebben twee lesdagen per week, sowieso op dinsdag en de donderdag of vrijdag wisselt per periode. Binnen dit traject ligt de nadruk op kunst-theoretische, didactische vakken en praktijkervaring. Met aandacht voor vernieuwende didactiek en visieontwikkeling. En voor de studenten van de 2e graadsopleiding is er een aanbod aan beeldende vakken.
Versnelde combinatieroute Bachelor/ Master Kunsteducatie
In dit double-degree traject behaal je in drie jaar tijd je bachelor én masterdiploma Kunsteducatie, ontwikkel je je tot een maatschappelijk betrokken onderzoeker en kun je als kunstdocent lesgeven in het voortgezet onderwijs en mbo.
Deze route is alleen mogelijk voor studenten die in aanmerking komen voor het Op Maat traject als KUO student. Het eerste jaar volg je het volledige Op Maat programma (di+vr), in het tweede jaar volg je het eerste half jaar het Op Maat programma (di+vr) en het tweede half jaar stroom je in de Master Kunsteducatie (ma). Het derde jaar volg je het volledige Master Kunsteducatie programma (ma).