Vervolgopleidingen

Voor wie na DBKV wil doorstuderen kan op tal van plekken terecht voor het volgen van een masteropleiding die aansluit op de bachelor die je nu volgt. In de meeste gevallen kun je een masteropleiding volgen tegen betaling van het reguliere, wettelijke collegegeld, in plaats van voor het (dure) instellingscollegegeld dat je betaalt wanneer je bv een tweede bachelorstudie zou willen volgen.

Om een masteropleiding te kunnen volgen is het in veel gevallen nodig om een schakeljaar te volgen, dat je voorbereid op de master zelf. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je kunstgeschiedenis wilt studeren. De omvang van deze zogenaamde “premaster” kan verschillen, maar komt in veel gevallen neer op een vol jaar van 60 studiepunten. 

Voor een premaster betaal je in de meeste gevallen geen collegegeld, maar een vergoeding. De hoogte daarvan wordt door het instituut waar je studeert bepaald. Een voorbeeld van de kostenberekening voor een premaster vind je hier, op een pagina van de Radboud Universiteit

Uiteraard zijn niet alle masteropleidingen via een premaster toegankelijk. Het gaat alleen op wanneer een vervolgstudie in het verlengde ligt van je huidige studie. Wil je een master technische natuurkunde behalen, dan zul je toch eerst de volledige bachelor van die studie moeten volgen. 

Naast instroomeisen voor een master is er ook vaak sprake van een selectieprocedure. Daarom is het verstandig om tijdig in je planning rekening te houden met de toelatingsprocedure van het masterprogramma dat je interesseert.

Master kunsteducatie 

Voor de Master Kunsteducatie die je aan verschillende academies kunt volgen, is geen premaster nodig. Deze master sluit het meest direct aan op een docentenopleiding in een van de kunstvakken. Maar ook hier geldt: kijk bij elke master goed naar de bijzonderheden die een traject kenmerken. De master kunsteducatie van ArtEZ in Zwolle bijvoorbeeld, vereist dat je werkzaam bent in de kunsteducatie. Voor de master in Arnhem geldt dit niet en kun je meteen in het jaar na je afstuderen starten. Deze is internationaal met veel studenten uit het buitenland. 

ArtEZ - IMAE – International Master Artist Educator

ArtEZ - Master kunsteducatie

Piet Zwart Instituut - Master Education in the Arts

 

IMAE ArtEZ - Agentes of Change

Een greep uit de mogelijke vervolgstudies 

In onderstaande overzicht beperken we ons tot een aantal vervolgstudies in Nederland, in het besef dat er zowel buiten de grenzen ook tal van mogelijkheden zijn, als ook in Nederland nog meer is.

Fontys - Master Educational Needs

Windesheim - Master Education Needs 

Radboud Universiteit - Master Kunstgeschiedenis 

Universiteit Utrecht - Master Kunstgeschiedenis 

Universiteit van Amsterdam - Master Kunstgeschiedenis