DBKV Op Maat

Kunstacademie afgerond en docent worden? Kies dan voor DBKV op maat. Met dit tweejarige traject kun je als kunstenaar of ontwerper naast je huidige werk een volledige onderwijsbevoegdheid halen. Je volgt vakken als cultuurgeschiedenis, didactiek, pedagogiek en onderwijskunde. Ook voor docenten tehatex-opleiding (Tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving) die eerstegraads bevoegd willen worden, bieden we een traject op maat.

1. Programma op basis van een afgeronde kunstvakopleiding

Met een afgeronde kunstvakopleiding als Fine Art, Graphic Design of Product Design krijg je vrijstellingen voor de (meeste) beeldende praktijkvakken.

Het te volgen studieprogramma bestaat vooral uit theorievakken op het gebied van kunst en cultuur (kunst- en mediageschiedenis, filosofie, cultuurgeschiedenis) en het beroepsvoorbereidende studieonderdelen zoals (vak)didactiek, stage, pedagogiek, psychologie en onderwijskunde. Uiteraard komt ook didactiek en de praktijk van het lesgeven ruimschoots aan bod. In diverse stages en projecten ervaar je hoe het is om te werken op scholen, bij culturele instellingen en musea. 

Naast het verplichte programma kun je zelf keuzes maken voor aanvullende beeldende vakken binnen DBKV. Uiteraard kun je daarbij gebruik maken van alle werkplaatsen en faciliteiten van ArtEZ.

 

2. Programma op basis van een afgeronde tweedegraads tehatex opleiding

Met een afgeronde opleiding tehatex wordt meer tijd ingeruimd voor praktijkvakken en werk je toe naar een eindexpositie, waarbij je deelneemt aan de ArtEZ finals. Je hebt vrijstelling voor een deel van de beeldende vakken en een deel van het didactiekprogramma. Bij het traject voor studenten met een Tehatex diploma ligt daarbij de nadruk op de didactiek en de praktijk van de bovenbouw. Met de juiste pedagogische en didactische kennis en vaardigheden begeleid je leerlingen in de ontwikkeling van hun beeldende mogelijkheden.

Theorievakken
In beide maatwerk varianten besteed je veel aandacht aan het bestuderen en analyseren van theorieën over kunst en cultuur. Je verdiept je uitgebreid in de achtergronden van kunstenaars uit het verleden en heden, in architectuur, mediakunst en design. Je leert om anders te kijken, verdiept je in creatieve maakprocessen en je ontwikkelt een eigen visie. Daarnaast volg je theorievakken als beeldbeschouwing, esthetica en filosofie. 

Studielast & lesrooster 
Beide varianten van DBKV op maat duren gemiddeld 2 jaar, afhankelijk van het aantal vrijstellingen dat je krijgt. Houd daarbij rekening met een studiebelasting van circa 25 uur per week (lesdagen, stage, huiswerk). De lesdagen van DBKV op maat zijn dinsdag en vrijdag van 9.15 - 16.30 uur. 

Studiekosten
DBKV op maat kan je, als je nog niet eerder een docentenopleiding hebt afgerond, tegen het wettelijke, lage tarief collegegeld volgen. Zie voor informatie de ArtEZ website. Hier vind je ook onder meer een  collegegeldwijzer waarmee je eenvoudig kunt berekenen welk collegegeldtarief op jou van toepassing is. 

Wanneer je al in het onderwijs werkzaam bent kun je in veel gevallen een beroep doen op een lerarenbeurs. Op de site van DUO vind je de belangrijkste informatie hierover.