OP PAD IN OKTOBER #kunstkijkers

oktober 2023

Speciaal voor jou selecteren eerstejaarsstudenten in het oog springende exposities, tentoonstellingen en activiteiten die de komende maand in Nederland te beleven zijn. Om alleen of samen te ervaren en mee te maken. 

Simone Albers, The Part and the Whole 1, 2020
Simone Albers, The Part and the Whole 1, 2020

VALKHOF MUSEUM NIJMEGEN - INTO THE BLACK HOLE
17.10.2023 – 19.04.2024

Into the black hole brengt  wetenschap en hedendaagse kunst samen om je het mysterie van het zwarte gat te laten ervaren. Ga op in de mysteries van ons uitgestrekte heelal en van ons eigen bestaan. Duik in het zwarte gat. Om daarna weer veilig te landen op planeet Aarde. Het spreekt ons aan omdat het over het zwarte gat gaat en dit is een groot mysterie voor ons. 

POST ARNHEM - THE FEAT
07.10.2023 – 26.11.2023

POST (voorheen Expoplu) is een platform voor hedendaagse kunst. POST presenteert zowel in de Paraplufabriek in Nijmegen als in het voormalige postkantoor aan de Driekoningenstraat 16 in Arnhem kunstenaars uit binnen- en buitenland voor een breed en divers publiek. In oktober en november is het werk van Mikhail Tolmachev te zien. The Feat daagt de door de gelegitimeerde en door de staat gesanctioneerde vormen van geweld uit. In dit complexe werk bevraagt de kunstenaar de ambigue invloed van beeldende en talige verhalen over hedendaagse oorlogen op ons perspectief op een veiligere en redelijkere toekomst.

MUSEUM CATHARIJNECONVENT UTRECHT - FASHION FOR GOD
14.10.2023 - 21.01.2024

Het schittert vanaf 14 oktober tijdens Fashion for God! Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door balzalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt én hergebruikt om te stralen op het altaar in de periode van de Nederlandse schuilkerken.

HUIS MARSEILLE AMSTERDAM - TARRAH KRAJNAK
28.10.2023 — 25.02.2024

Op 28 oktober 2023 opent in Huis Marseille Shadowings. A Catalogue of Attitudes for Estranged Daughters, de eerste grote Europese solotentoonstelling van de Peruaans-Amerikaanse kunstenaar Tarrah Krajnak (1979, Lima, Peru). Haar belangrijkste werken, die twintig jaar omspannen, zijn hierin voor het eerst samen te zien, waaronder de serie Master Rituals IIWeston’s Nudes. Hiermee won Krajnak in 2021 de prestigieuze Louis Roederer Discovery Award, waarna ze internationaal doorbrak. De rijke verscheidenheid aan series in de tentoonstelling in Huis Marseille laat Krajnaks conceptuele benadering van de fotografie zien. Ze gebruikt de camera niet zozeer als lens om de wereld mee te documenteren, maar meer als onderzoeksmiddel. Een manier om te experimenteren en beelden te maken, waarbij ze afwisselt tussen de fotostudio, veldwerk, archiefinterventies en de analoge donkere kamer als productielocaties. Krajnaks lens is vaak gericht op bestaande foto’s die zij zich toe-eigent, maar ook op zichzelf. Op deze manier speelt ze met de tijd en laat zij de grens vervagen tussen geënsceneerde zelfportretten en performance, zichzelf en de ander, feit en fictie.

FOAM AMSTERDAM - CARLIJN JACOBS SLEEPING BEAUTY
06.10.2023 — 21.01.2024

Carlijn Jacobs werkt met de meest toonaangevende merken en beroemdheden van dit moment, maar weet haar beelden eigenzinnig en vervreemdend te houden. Sleeping Beauty is een uitnodiging tot het onderbewuste, waarin alles mogelijk is. De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van werk dat Jacobs maakte in opdracht van verschillende modemerken en eigen werk dat bij Foam in première gaat. 

FRANS HALS MUSEUM HAARLEM - PINK THE THIERRY LEVEN IN DE KUNST
07.06.2023 — 29.10.2023

Met PINK de Thierry – leven in kunstbrengt het Frans Hals Museum van 7 juli 2023 t/m 29 oktober 2023 een ode aan PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder). De kunstenaar overleed op 25 februari 2023 op 79-jarige leeftijd. De tentoonstelling is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van haar werk.

PINK de Thierry werd in de jaren 1980 bekend met haar opvallende performances. Lang voor de komst van realityshows en social media, speelde PINK al met de grens tussen privé en openbaar en was haar eigen gezin vaak het middelpunt van haar kunst.

NEST DEN HAAG - CYCLE, PORTAL, PATH
13.10.2023 - 07.01.2023

Dit najaar presenteert Nest Cycle, Portal, Path: een tentoonstelling waarin wordt onderzocht hoe de sporen van de Zweedse kunstenaar Hilma af Klint (1862-1944) 100 jaar later doorwerken in de hedendaagse kunst. Af Klint leefde in een tijd vol ontwikkelingen. Wetenschappers onderzochten de natuur en hielden zich bezig met fenomenen als atoomsplitsing en röntgenstraling; ontdekkingen die de wereld vormden en het onzichtbare zichtbaar maakten. Tegelijkertijd ontstonden er nieuwe stromingen zoals de theosofie, die de spirituele wereld met exacte wetenschappen wilde verzoenen.

Af Klints verkenning van de relatie tussen de wetenschap, de natuur en het spirituele leven blijkt in Cycle, Portal, Path heel actueel. De kunstenaars in de tentoonstelling verhouden zich tot Af Klint en haar opvattingen en vullen aan met hedendaagse of futuristische denkbeelden. Door meditatieve tekeningen en video-installaties, abstracte schilderijen en AI-generated beelden, reflecteren de kunstenaars op nieuwe technologieën, spirituele stromingen, ecologie en de verbintenis tussen toen, nu en toekomstige generaties.

 

DESIGN MUSEUM DEN BOSCH - SAVED #6: Kouros Maghsoudi
18 oktober 2023 20.00 — 22.00 uur

Waar vind je als jonge ontwerper of kunstenaar online inspiratie? Hoe manifesteren je referenties zich bewust en onbewust in je praktijk als jonge ontwerper of kunstenaar? Hoe kan jouw favoriete meme jouw werk inspireren? In deze lezing deelt multidisciplinair kunstenaar en ontwerper Kouros Maghsoudi zijn bronnen en werkwijze.