De mediatheek bruist - In gesprek met Marie-Louise Moonen

juni 2019

Het vertrouwen in mijn waarneming wordt even aan het wankelen gebracht wanneer Marie-Louise Moonen mij vlak na onze ontmoeting meeneemt naar een kunstwerk dat zich lijkt te verstoppen tussen de boekenkasten achterin de mediatheek. Het is een kunstwerk van oud-DBKV-student Anouk Coppelmans, getiteld: ‘De mediatheek’. Vele malen heb ik het gezien, zonder het écht gezien te hebben.

Het lijkt een ouderwets leeshoekje dat geadopteerd is door de mediatheek, maar zich nog niet helemaal thuis voelt. Het voelt nog als een doods decor dat zachtjes in stilte lijkt te smeken om een lezer die het tafereel tot leven brengt. Vreemd genoeg heb ik deze smeekbedes tijdens mijn zoektochten tussen de boeken nooit opgemerkt.

Zelfs wanneer iets in het zicht staat, wordt het dus niet altijd opgemerkt. Hiervan zijn de mediatheekmedewerkers zich erg bewust. “Het inzichtelijk maken van de kennis die de mediatheek te bieden heeft, is namelijk het voornaamste doel van de mediatheekmedewerkers.”, vertelt Marie-Louise Moonen, met wie ik afgesproken heb om alles te vragen over de mediatheek en het werk dat ze hiervoor doet. Marie-Louise Moonen is op ArtEZ een bekend gezicht. Vanaf 1993 runt zij de mediatheek in Arnhem en inmiddels is ze al weer 19 jaar hoofd van alle mediatheken die ArtEZ rijk is. Het houdt in dat ze eindverantwoordelijke is voor alles wat komt kijken bij het runnen van de mediatheek, zoals bijvoorbeeld het personeel en de collectievorming.

Hoe bent u op ArtEZ terecht gekomen?

Tijdens mijn studie aan de Bibliotheekacademie van Amsterdam liep ik stage op de kunstacademie in Maastricht. Dat was mijn eerste kennismaking met een kunstacademie, een tijd waar ik goede herinneringen aan heb. Ik ben een tijd filiaalhoofd geweest van de bibliotheek in Doetinchem, maar toen in 1992 een vacature verscheen waarin stond dat er gezocht werd naar een hoofd voor de mediatheek van ArtEZ, werd ik meteen erg enthousiast en besloot ik op de vacature te reageren. Een tijdje later had ik de baan. Zelf ben ik niet erg creatief, maar ik vind het reuze interessant om me te verdiepen in de kunsten, me tussen (opkomende) kunstenaars te begeven en wat voor hen te kunnen betekenen.

Welke gebeurtenis in uw carrière bij ArtEZ is u het meest bijgebleven?

Dat is dan denk ik toch de grote diefstal in de mediatheek hier in Arnhem in 1996. Het was verschikkelijk. Op Hemelvaartsdag, een dag waarop iedereen op de academie vrij was, hebben ze ingebroken en een vrachtwagen volgeladen met tv’s, computers en wel 6000 cd’s. Het was een grote ravage en helaas is/zijn de dader(s) nooit gepakt. Dit heeft erg veel indruk op me gemaakt en me heel wat slapeloze nachten bezorgd. Gelukkig kan ik tegenwoordig met een gerust hart slapen aangezien er nu veel beveiliging aanwezig is.

Op welke manier kan de mediatheek een bijdrage leveren aan haar studenten?

De mediatheek kan studenten betrouwbare en diepgaande informatie bieden. Het internet schiet hierbij vaak te kort, waardoor de mediatheek van waarde blijft, ook in de toekomst. Wel willen we als mediatheek gebruik maken van de middelen die de digitale wereld te bieden heeft. Op dit moment werken we aan een centraal kennisplatform met een groter aantal databanken, bronnen en mogelijk ook e-books. We zijn aan het zoeken naar manieren om samen te werken met andere academies en met uitgevers zodat we onze studenten ook e-books kunnen aanbieden, al is dat laatste op dit moment nog erg moeizaam.

Zijn er nog meer veranderingen die eraan zitten te komen?

Zeker. Als mediatheek vragen we ons constant af hoe we de toegankelijkheid kunnen vergroten voor onze studenten en hoe we ze kunnen helpen bij hun studie. Zo was er vorig jaar een innovatieproject met als resultaat 20 filmpjes waarin tips worden gegeven die je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij het schrijven van je scriptie. Deze filmpjes zullen op onze nieuwe website komen te staan die hopelijk na de zomer wordt gelanceerd. De nieuwe website is ontworpen door studenten van Graphic Design. Ondertussen zijn we ook op zoek naar een nieuwe, meer uitnodigende naam voor de mediatheek. Overigens: wanneer iemand een briljant idee heeft voor een nieuwe naam, mag deze altijd contact met mij opnemen via de mail of persoonlijk wanneer ik aanwezig ben in de mediatheek.

Hoe ver reiken de mogelijkheden die je hebt als student?

Naast dat studenten gebruik kunnen maken van het huidige aanbod, kunnen ze ook meedenken over het uitbreiden hiervan. Wanneer je als student een bepaald boek nodig hebt, kan dit boek in overleg met een mediatheekmedewerker in veel gevallen aangeschaft worden. Wij stellen het erg op prijs wanneer studenten meedenken over de mediatheek, in welke vorm dan ook. Wanneer je een goed idee hebt, schroom dan zeker niet om het ons voor te leggen.

Wat weten veel studenten niet over de mediatheek?

De mediatheek kan in overleg ook gebruikt worden voor het tonen van kunstwerken. Zo staat het werk van Anouk Coppelmans die ik je heb laten zien al lange tijd tussen de kasten, maar er is nog genoeg ruimte voor andere werken, vooral de muren kunnen nog wel een aantal kunstwerken gebruiken. Een tijd terug is er ook een student geweest die allerlei draden tussen de boekenkasten heeft gespannen als onderdeel van een kunstwerk. Hiervoor hadden we wel een vast tijdstip afgesproken, omdat de draden natuurlijk de doorgang blokkeren, maar zelfs dat is mogelijk.

Welk werk zou volgens u iedereen een keer gelezen moeten hebben?

In elk geval ‘Algemene kunstgeschiedenis’ van Hugh Honour en John Fleming, omdat het een erg uitgebreid overzicht geeft van de kunsten en daardoor relevant voor elke kunststudent.

‘De eeuwige bron’, een roman van Ayn Rand vond ik persoonlijk erg mooi. Het beschrijft het gevecht tussen de vrije creatieve geest en beperkingen van buitenaf, zoals verwachtingen en commerciële belangen. Persoonlijk denk ik dat je als kunstenaar vooral dicht bij jezelf moet blijven en zo min mogelijk je pad moet laten bepalen door anderen. Dat advies zou ik studenten graag mee willen geven.

Hoewel de mediatheek met al haar boekenkasten zich eerder in een eeuwige rust leek te begeven, ben ik er na mijn gesprek met Marie-Louise Moonen van overtuigd dat ze bruist van het leven. Ze biedt talrijke mogelijkheden en er staan mooie toekomstplannen op de planning. Kortom, relevante kennis om als student gebruik van te maken.