DE EERSTE MAANDEN VAN EEN DBKV-STUDENT #indeles

december 2021

Afgelopen september mocht in beginnen aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Mijn aanloop naar de opleiding toe wast best wel rommelig en gehaast. Ik heb vorig jaar op een andere locatie mijn propedeuse behaald waardoor er allerlei vragen speelden: Wel of niet toelating moeten doen? Het eerste jaar opnieuw of gelijk door naar de tweede? Kan ik vrijstellingen krijgen?

Nadat alles uiteindelijk geregeld was, was het dan zover. We gingen beginnen! Op de introductiedag met alle opleidingen binnen Art & Design ontdekte ik hoe internationaal de academie is en dit soort ondervindingen bleven maar komen. Inmiddels is het december en heb ik mijn eerste drie maanden als DBKV’er mogen ervaren. Maar hoe is het nou om aan zo’n studie te beginnen? Hoe heb ik dit ervaren? En hoe kijk ik erop terug?

Op onze eerste echte ‘DBKV-dag’ ontmoetten we de klas en de studieloopbaanbegeleider, die ons gelijk een hele lading informatie gaf. Wat ik zelf heel fijn vond was dat ook alle docenten even langskwamen. Zo konden zij ons even wat vertellen over zichzelf en over het vak wat ze ons zouden gaan geven. Zo heb je van tevoren een idee over wie er straks voor de klas komt te staan.

Na alle introducties was het tijd om echt van start te gaan, en dat gingen we dan ook direct! Bij alle lessen gingen we vol aan de slag met allerhande theorie en opdrachten. Dit was best wel even heftig door hoeveel het was. Gelukkig sluiten alle vakken helemaal aan bij mijn wensen en motivatie voor de opleiding waardoor ik vol enthousiasme heerlijk van start kon gaan.

Dit eerste semester hebben wij naast drie theoretische vakken, Educatie, Filosofie en Actualiteit, ook vier praktische vakken, Grafisch, Fotografie, Ruimtelijk en Tekenen. Bij de theorievakken leren wij over het docentschap. Hoe maak je les en hoe geef je deze dan? Maar ook hoe je een leerling leert en hoe je daarop in kan spelen. Ook zijn we bezig met denken. Wat is denken? Hoe denk ik? Hoe denkt een ander? En wat kan ik leren van hoe een ander denkt? Zo zijn we bij Actualiteit bezig met de hedendaagse kunstwereld. Welke thema’s zij nu actueel? Welke thema’s vind ik belangrijk? En ook leren we over hoe je naar kunst kijkt en hoe je hier over schrijven kunt.

Wat betreft de praktische vakken is het een uitdaging om hierover te schrijven doordat je ze eigenlijk vooral moet ervaren. Zo houdt het vak Grafisch zich bezig met illustraties en vormgeving en worden we gevraagd na te denken over wat voor een betekenis iets met zich meedraagt en hoe je dit in de vorm van een illustratie verbeeldt. Maar naast het verbeelden van betekenis zijn de technische aspecten ook van belang te leren. Fotografie lijkt daarmee heel voor de hand liggend. We leren hoe een camera echt werkt, maar ook dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar op een knopje drukken. Wat moet er allemaal in beeld komen of misschien juist niet? En hoe zorg je voor het juiste licht en nog veel meer?

Om los te komen van wat we gewend zijn en wat veilig is, worden we bij het vak Ruimtelijk uitgedaagd om vooral los te komen van het tweedimensionaal werken en ontdekken we hoeveel er eigenlijk wel niet bij komt kijken als je met je werk de ruimte in wilt. Maar ook het platte vlak kan een uitdaging zijn. Hoewel de naam van het vak Tekenen natuurlijk al boekdelen spreekt, behandelen we vraagstukken die mij eerder gepasseerd hebben. Wat is tekenen nou eigenlijk? Slechts wat lijnen op een vel? Of kun je ook kijken naar vorm, toon, kleur, lichtval? Hoe suggereer je diepte? En hoe kun je nou een mens tekenen in de juiste proporties.

Al deze vakken samen zorgen voor een best volle week met een hoge werkdruk. Ik ben nu net naar een kamer verhuisd in Arnhem wat de drukte wat lichter maakt. Eerder moest ik drie uur per dag reizen wat het moeilijk maakte om aan schoolopdrachten te werken. Veel opdrachten maak je namelijk op school in de diverse werkplaatsen, maar daar blijft weinig tijd voor over als je veel reizen moet. Op kamers gaan kan ik dan ook zeker aanraden.

Nu we drie maanden bezig zijn met de opleiding kan ik zeggen dat ik absoluut geen spijt heb dat ik deze opleiding heb gekozen en ik zou hem iedereen aan willen raden die van kunst houdt en deze passie graag met anderen wil delen. Aan het eind van dit studiejaar blik ik nogmaals terug, maar dan op mijn gehele eerste jaar DBKV in Arnhem.