Binnen-, buiten- en bovenmenselijk, hoe maak je activiteiten rondom de maakbaarheid van het menselijke lichaam? | Een inkijk in de organisatie van De Arnhemse Uitnacht

januari 2020

De Arnhemse Uitnacht, een evenement voor kunst- en cultuurliefhebbers én feestbeesten, in het hart van Arnhem. Wat kun je dan allemaal verwachten? Een avond vol activiteiten, voorstellingen, rondleidingen, exposities, workshops, lezingen en andere ontmoetingen. Dit jaar zal het evenement plaatsvinden op vrijdag 24 januari waarbij, als onderdeel van de Interdisciplinaire stage, door een groep studenten van ArtEZ uitdagende en speelse activiteiten worden georganiseerd voor Museum Arnhem. Deze activiteiten sluiten aan bij en voegen toe aan het thema van de kunstwerken van de tentoonstelling Body Control in De Kerk in Arnhem. Tijdens de tentoonstelling kun je het werk van circa 100 kunstenaars bekijken.

Met de thema’s binnen-, buiten- en bovenmenselijk reageert Body Control op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam. Denk aan vraagstellingen als: kunnen sieraden een rol spelen in het misleiden van gezichtsherkenningssoftware? Hoe jaagt een serie objecten de discussie rondom schaamlipcorrecties aan? Kunnen sieraden ons slimmer maken? Of onsterfelijk? Door de hedendaagse thematieken en werkwijzen binnen de tentoonstelling voelden we ons uitgedaagd om twee verschillende activiteiten te ontwikkelen, die naast leuk ook verdiepend en verbredend zijn.

We hebben gezamenlijk een aantal keer de tentoonstelling bezocht. Maar welke kunstwerken zijn nu interessant genoeg om activiteiten aan te koppelen? Met welke werken hadden we zelf de meeste connectie maar zal ook de grootste aantrekking hebben tot het publiek tijdens de Arnhemse Uitnacht? Door het brede scala aan kunstvormen, kunstwerken en kunstenaars binnen Body Control hadden we dit jaar veel inspiratie om mee aan de slag te gaan. We hebben gekeken naar de driedeling binnen de tentoonstelling (binnen-, buiten- en bovenmenselijk) en hebben onze activiteiten gecreëerd op basis van deze verschillende fases of werelden. Via en green screen kun je zelf in deze werelden stappen en de drie thema’s persoonlijk ervaren. Een onderwerp dat naar voren komt in de tentoonstelling Body Control is de grens van het menselijke lichaam in verband met sociale media. Zo zijn er meerdere werken die gaan over het censuur op de vrouwelijke tepel. Tijdens het ontwerpen van een green screen landschap stelden we daardoor onszelf ook de vraag: waarom mogen mannen wel met een ontbloot bovenlijf op Instagram en vrouwen niet? Om het stigma rondom het lichaam te doorbreken hebben we een wereld gemaakt die juist bedekt is met tepels. Zo zijn we tot twee activiteiten gekomen, waarbij de deelnemers worden uitgedaagd om zelf kunst te maken en onderdeel te worden van virtuele kunst die hedendaagse thematieken tot leven brengt. Zo kun je een wereld in stappen die het lichaam omarmt en alle schaamte rondom tepels de deur uit gooit.

Naast de grenzen van het menselijk lichaam zijn er ook veel kunstwerken te zien die in gaan op de maakbaarheid van het lichaam. Kunstobjecten die iets toevoegen, weghalen of veranderen aan je uiterlijk en in sommige gevallen je innerlijk. Dit onderdeel van de tentoonstelling gaf ons de inspiratie om een activiteit te bedenken waarbij bezoekers zelf creatief aan de slag kunnen gaan. De deelnemers zijn welkom om bij ons een eigen body object te komen maken het wordt een draagbaar kunstwerkje dat iets toevoegt aan je lichaam. Binnen de opleiding hebben we een vak kunnen volgen dat helemaal draaide om het maken van een body object. Bij het vak, gegeven door Frank Verkade, kregen studenten de kans om een object te maken dat als kunstwerk gedragen kon worden. Frank Verkade is een kunstenaar die zelf veel bezig is met het ontwerpen en maken van body objecten. Hij is als 'curatioreel adviseur' zeer betrokken geweest bij deze interessante tentoonstelling en zijn eigen werk is hier ook te zien! Tijdens de Uitnacht dagen we het publiek uit om op een creatieve wijze hun eigen lichamelijke grenzen te verleggen.

Dus kunstliefhebbers! Kijk je graag naar kunst en design en zou je zelf willen ervaren hoe het is om kunst te maken? Of ben je benieuwd naar onze virtuele werelden? Kom dan naar de ArtEZ Take Over in De Kerk van Museum Arnhem! Tussen 20:00 en 23:00 staan we voor je klaar!