BE A PART OF IT #kunsteducatie

april 2021

Student Frans Stor is momenteel bezig met een onderzoek naar de vervlechting van herinneringen en waarnemingen. Be a Part of Itis een performance, happening, ervaring, een herinnering. Maar vooral een bundel drukwerk met twaalf portretten. Samen met onder andere Rowana Slegers, tevens student DBKV, zijn er twaalf levensgrote schilderwerken gemaakt waarbij geluid een belangrijke rol zal spelen. 

Het werk is een stellage van drie meter breed, drie meter diep en drie meter hoog. In de stellage hangen aan staaldraden twaalf panelen, aan beide zijdes beschilderd met portretten, mensfiguren. De figuren zijn levensgroot en ten voeten uit geschilderd. Aan één zijde zijn de figuren gekleurd uitgevoerd en aan de andere zijde monochrome.

De gekleurde figuren zijn naar buiten gekeerd, vol aandacht. Zij verschillen in stijl en vormtaal, ze zijn individuen. Zij nemen waar in het heden, kijken naar wat er voor hun gebeurt, en proberen dit te begrijpen, te plaatsen. Zoals elk individu proberen ze om de waarneming in overeenstemming te brengen met herinneringen aan hoe het was, aan eerder gemaakte keuzes.

De achterzijde van de panelen is de al gestolde herinnering, deze bestaat uit beelden waar we het als collectief wel over eens zijn. Deze zijn niet meer in beweging, roepen geen vragen meer op.

In samenwerking met Rowana Slegers wordt het werk dat rondreist en getoond wordt op verschillende locaties, voorzien van geluid. Rowana creëert o.a. patronen van geluid. Zij heeft voor Frans Stor een structuur aan geluid gemaakt met haar eigen stem en zelfgemaakte instrumenten. Ze heeft zich laten inspireren door de schilderingen die deel uitmaken van de stellage en de nieuwe ruimte die door deze stellage ontstaat.

Over een periode van 6 maanden zal de installatie op verschillende plaatsen opgesteld worden en ervaringen opdoen. In mei starten we met een serie optredens voor de portretten door diverse artiesten, oa met medewerking van Pieter van Evert, waarna ze op tour gaan langs verschillende iconische plekken in Flevoland; de Groene Kathedraal, de Oostvaardersplassen, etc.. Al deze ervaringen kunnen door het publiek gevolgd worden via een livestream waarin ook een reactie zal worden gevraagd. Al deze beelden zullen aan het einde verwerkt worden tot een bundel van 12 katernen waarbij een deel van de portretten zal worden bijgevoegd. Zo zal er ook van hun bestaan nog slechts een herinnering overblijven.

Om dit project volledig te kunnen verwezenlijken zijn de makers een crowdfundingsactie begonnen. Mocht je nog meer willen weten over dit project bekijk dan vooral eens hun Instagram. Mocht je een bijdrage willen leveren? Dat is mogelijk via Voordekunst.