The promised land

juni 2018

Terwijl ik langs de lege, kleurloze gangen van de ateliers loop zie ik aan het einde van de gang een kleurrijke wereld vol glitters opdoemen. Ik word verwelkomd door een jonge vrouw, met een grote bos blonde krullen en een brede glimlach. Ik bevind mij in het beloofde land van Geerte en mijn eerste indruk zegt me dat het inderdaad veel belooft

We zijn nu in je atelier, wat ben je aan het maken?

‘We zijn nu in de plek waar al mijn werken zijn ontstaan. Ik ben bezig met het creëren van een nieuwe cultuur en religie. Verder ben ik bezig met het maken van een eigen wereld en een eigen bedachte familie, een familie en wereld die ik zelf zou hebben gewild. Al mijn werken hebben dit als thema‘.

Wat is de aanleiding geweest voor het onderzoek waar je nu mee bezig bent?

‘Ik heb culturen mijn hele leven al enorm interessant gevonden. Hoe culturen ontstaan, hoe ze zich uiten en de gedachte achter een cultuur. Met deze fascinatie is mijn onderzoek van start gegaan. Terwijl ik dit thema aan het onderzoeken was, kwam ik erachter dat alles wat ik maakte op mijzelf sloeg. Dat heb ik omhelsd en meegenomen in mijn kunst. Het hele werk heeft dan ook een connectie met mijn eigen achtergrond en met mijzelf als persoon. Mijn werk bevat heel veel symboliek, maar ik vind het ook belangrijk om vrije interpretatie in het werk toe te laten zodat iedereen zijn eigen wereld kan gaan fantaseren’.

In hoeverre typeert het werk wat je nu aan het maken bent jou als persoon?

‘Wat ik eerder dus ook al zei is het werk een verbeelding van fantasieën en behoeftes die ik zelf heb. Gebaseerd op mijn fascinatie voor cultuur. Het werk bevat veel van mijzelf. De kleuren en materialen binnen mijn werk heb ik gekozen omdat ze mij esthetisch aanspreken. Je vindt veel goud, glitter en kleuren binnen mijn wereld. Ik ben een persoon met veel interesses en dit zie je ook terug in mijn werkwijze. Ik maak namelijk gebruik van veel verschillende mediums binnen mijn werk. Van fotografie tot aquarellen tot Photoshop etc. Het werk voelt daarom ook heel eigen, omdat ik het op mijn eigen manier verwerk‘.

Hoe zou je jouw werk beschrijven in één of een paar woorden?

‘Kleurrijk, overdadig, overweldigend met veel goud en glitter‘.

Waarmee onderscheid jij je van anderen?

‘Ik onderscheid mij van anderen doordat ik een hele eigen manier van verbeelden heb gevonden. Veel combinaties tussen mediums en materialen. Ik vind het fijn om heel veel binnen mijn werk te doen qua vormgeving én voorstelling’.

Hoe kijk je terug op je studietijd op ArtEZ?

‘In het algemeen heb ik mijn studietijd op ArtEZ als positief ervaren. Ik word erg snel enthousiast en ik vind heel veel interessant, wat een goede combinatie is geweest met de diverse vakken en projecten binnen de opleiding. Ik heb de opleiding wel als erg gestuurd ervaren. Ik dacht dat het hele traject veel vrijer zou zijn omdat het een kunstacademie is, maar dat viel jammer genoeg wel vaak tegen. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en gevonden binnen de beeldende kunst en vormgeving, maar deze had ik al wel veel sneller kunnen vinden als de academie minder schools was‘.

‘Ik heb het laatste jaar van de opleiding dan ook als enorm positief ervaren omdat je gewoon werd vrijgelaten. In dit jaar heb ik heel veel vrijheid gekregen, ben ik er achter gekomen wat mijn eigen handschrift is, wie ik wil zijn als kunstenaar en wat ik wil maken als kunstenaar. Binnen verschillende vakken en projecten heb ik vaker culturen langs laten komen, maar op een hele andere manier dan nu tijdens mijn afstuderen. Ik heb mensen altijd al met kunst willen verbinden, dat wil ik nog steeds‘.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

‘Ik heb verschillende plannen nadat ik ben afgestuurd op ArtEZ. Ik wil een deelname doen aan Goud in Brabant, een wedstrijd waarbij ze opzoek zijn naar talenten uit Brabant, hier wil ik graag een inzending voor doen. Verder heb ik nog één ander project als houvast, maar verder niet veel concreets gepland. Ik wil graag docente in musea worden. Ondertussen wil ik geld verdienen doormiddel van een bijbaan, misschien wel op een school werken. Daarna wil ik veel gaan reizen. Ik wil meer van de wereld zien en opzoek gaan naar verschillende culturen. Dit is wat ik heb gepland voor de komende jaren‘.

Heb je nog een tip voor studenten die komende jaren gaan afstuderen?

‘Je moet altijd blijven doorwerken, waar je ook mee bezig bent, Zo kom je altijd wel op iets nuttigs, iets wat bij de ware jij past.’

‘Verder zou het mij heel mooi lijken als mensen gaan waarderen wat voor moois er aan kleur is in de wereld. Dat de mensen gaan waarderen wat voor verschillende interessante culturen er allemaal zijn en wat voor moois wij allemaal hebben in onze wereld. Deze dingen gaan waarderen en accepteren’.