Het officiële logo van NO CLUE
NO CLUE logo

NO CLUE - Een platform voor multi- en interdisciplinaire samenwerking binnen ArtEZ

januari 2019

Binnen het nieuwe vak ‘Educatielab’ bij Fine Art and Design in Education is er door vijf studenten een platform opgericht, dat buiten de grenzen van de eigen discipline treedt met als doel het tot stand brengen van meer samenwerking tussen verschillende disciplines binnen ArtEZ. 

NO CLUE – Get it together, de naam van dit multi- en interdisciplinaire platform, streeft naar meer samenwerking binnen ArtEZ, dat door kan groeien tot een groter platform met nog meer deelnemers. De deelnemers van deze eerste editie studeren aan verschillende opleidingen, disciplines, jaarlagen en zijn van verschillende nationaliteiten. Studenten die elkaar hoogstwaarschijnlijk zwijgend voorbij zouden zijn gelopen in de wandelgangen van de kunstacademie, zijn nu verenigd door hetzelfde doel: het maken van gezamenlijk werk voor een multi- en interdisciplinaire expositie die momenteel samen met de studenten wordt opgebouwd. 

Eigen foto van een werkbespreking tussen de deelnemers van NO CLUE tijdens een meeting
Werkbespreking tijdens een NO CLUE meeting
Eigen foto van een werkbespreking tussen de deelnemers van NO CLUE tijdens een meeting
Werkbespreking tijdens een NO CLUE meeting

Wat is de waarde van deze manieren van samenwerken?

Het is heel verleidelijk om binnen je eigen bubbel, comfort zone en discipline te werken. NO CLUE acht het juist waardevol om buiten deze bubbel te treden en anderen te ontmoeten. Samenwerken met mensen van andere disciplines brengt nieuwe kennis, perspectieven, impulsen en inspiratie. Door een netwerk als NO CLUE, kunnen deelnemers  putten uit elkaars kennis en elkaar  stimuleren en inspireren. Het samenbrengen van verschillende mensen, kunstenaars, disciplines voor en door kunst, is de kern van deze samenwerking en dat zal ook te zien zijn in de expositie.

 

Waarom uit deze samenwerking zich in een expositie?

NO CLUE biedt alle studenten die deelnemen aan deze samenwerking een multi- en interdisciplinaire expositie aan, waarbij enkel het in samenwerking gemaakte werk tentoongesteld wordt. Het werken naar een concreet einddoel zoals een tentoonstelling vergroot de focus en de samenwerking onder de deelnemers. De expositie is tegelijkertijd een podium voor nog studerende kunstenaars. De expositie laat zien wat er allemaal mogelijk is door de samenwerking die tot stand is gebracht door de systematiek van meetings met de kunstenaars. Meetings waarin ze elkaar, elkaars werk en werkwijzen leren kennen en daarin connecties en verbindingen zoeken, benoemen en uit laten groeien tot nieuw en multi- of interdisciplinair werk.

Cartoons van de organisatie van NO CLUE. Vlnr: Cheyenne Pattiwaël, Pien Adank, Eva de Heer, Lieke Lammertink en Anisa Demirci
De organisatie van NO CLUE. Vlnr: Cheyenne Pattiwaël, Pien Adank, Eva de Heer, Lieke Lammertink en Anisa Demirci

Wat heeft NO CLUE voor ogen?

NO CLUE is opgezet door vijf derdejaars studenten van Fine Art & Design in Education: Anisa Demirci, Eva de Heer, Lieke Lammertink, Pien Adank en ik. Studenten van deze opleiding worden niet allen opgeleid tot docent, maar ook als verbinder. In het samenbrengen van mensen, door middel van de kunsten, ligt onze passie. We weten hoe we mensen kunnen samenbrengen voor en door kunst, hoe dat concreet en draagbaar gedaan wordt. NO CLUE hoopt door te groeien tot een permanent platform voor alle studenten binnen ArtEZ die geïnteresseerd zijn in interdisciplinariteit. Een platform waar je in contact kunt komen met anderen, samenwerking kunt aangaan en kunt putten uit de poel van kennis en kunde, dat tot stand wordt gebracht door alle deelnemers. 

 

“This is the exact reason why I participate in the NO CLUE Project: to make art with different artists form different disciplines. I think it is very cool that we have the opportunity to get together and get inspired by each other.” 

- Mijke Ambaum, voormalig Fine Arts & Design in Education student

 

“NO CLUE is the place for different individuals to interlace art and design. I hope we can share whatever we have now.”

- Hong Kim, Graphic Design

 

“I joined NO CLUE, because I like interdisciplinary projects. The different art disciplines are often closed off and separated from each other and the NO CLUE initiative breaks these boundaries.”

- Tobias Wenting, Composition for Film, Music & Theatre

Infographic van de samenwerkingen tussen de kunstenaars en daarmee de verschillende disciplines binnen NO CLUE
Infographic van de samenwerkingen tussen de kunstenaars van NO CLUE

Wat zal er te zien zijn?

De afgelopen weken werd er hard gewerkt aan interessante concepten door de kunstenaars. Zo reageerden Jasper (Fine Arts & Design in Education) en Bart (Fine Art) op elkaars werk en maakten zij het werk van de ander af. Ewan (Fine Art) en Michele (Dance) creëerden samen visuals op basis van hun herinneringen. Tobias (Composition for Film, Music & Theatre), Ashley (Fine Arts & Design in Education) en Yifei (Graphic Design) hebben zich bezig gehouden met de samenkomst van geluid, kleur en grafische beelden en hebben daar composities mee gemaakt. Hong (Graphic Design) en Kevin (Fine Arts & Design in Education) maakten een serie van tekeningen en monotypes en een remix daarvan, gebaseerd op de natuur. 

 

Ben je nu benieuwd geworden naar hoe dit eruit ziet? Kom het zelf bekijken en raak geïnspireerd!

 

NO CLUE zal vrijdag 25 januari om 17:00u te zien zijn in BOKA, Broedplaats Oude Kraan 20 te Arnhem.

 

Door Cheyenne Pattiwaël