'KIES EEN DOP UIT' #indeles

mei 2021

In de rubriek #indeles vertellen studenten door middel van essay's, gedichten of op andere manieren over hun beeldende praktijk of onderzoekende werk tijdens de lessen op de opleiding. In deze editie komt Laeta Lazet aan het woord. Ze schreef een verhaal over het werk dat zij maakte als onderdeel van het vak Product Design. De eerste opdracht, gegeven door docent Sander Luske, was eenvoudig; 'kies een dop'. En dit was wat volgde. 

‘Kies een dop uit’ zei docent Sander. Ik zit in een zoommeeting bij de les Product Design. Het werd een draaidop van een potje cocktailprikkers van een welbekende grootkruidenier.

‘Deze dop is de basis voor het ontwerp van je fles’ zei Sander in een volgende les. Mijn dop heeft aan meerdere kanten openingen. Schetsen op papier werden schetsen met klei. Kneden en vormen. De meerdere kanten van de dop werden drie uitschenkkanten van de fles. De klei werd verwisseld door gips.

Schaven en schrapen. Schellak en zeep. Uiteindelijk was er een mal. Het gips werd gietklei. De eerst gegoten fles zakte in als een plumpudding. Het zag er dramatisch uit. Toch was ik verliefd en hij mocht blijven. Er kwamen nog vijf flessen. Toen vijf glazuren en ook het ingezakte exemplaar kreeg een kleurtje. En nu heb ik een kudde flessen!

O ja: en de dop past ook nog! Drie doppen, wel te verstaan…