IK, IK DRAAG EEN MASKER, EEN IN ALLE KLEUREN #indeles

oktober 2020

Ik

Ik draag een masker,
Eén in alle kleuren,
Gemaakt voor maar een doel,
Wat kan mij nou nog gebeuren,

Iets speciaals over dit masker,
Iets wat niemand nog weet,
Het laat juist zien wie ik ben,
Het maakt mijn werk compleet,

Ik draag een masker,
Met verschillende verhalen,
Ik creëer een wereld, 
En laat de kijker verdwalen,

Ik laat je iets zien,
Wat misschien niet echt bestaat,
Het is de maker die erachter zit,
Wat ik nu al verraad,

Ik draag een masker,
En laat mijn gedachten gaan,
Want wat ik ook bedenk,
Het zal in mijn kunst bestaan. 

Mijn naam is Robin Zaal.

Ik ben niet goed in praten over gevoelens of over dingen waar ik mee zit, en ik weet dat ik niet de enige ben. Kunst helpt hier zo erg bij, het is een manier om je gevoelens te uiten als je dat met woorden niet kunt. Het laat zien wie je bent en waar je voor staat. Kunst laat je leven. 

Wat ik interessant vind is dat ik mezelf graag laat zien in mijn werk. Daar ben ik eigenlijk pas dit eerste jaar achter gekomen. Omdat ik nu tweedejaars ben volg ik het specialisatie programma 'records of reality' waar je je op zoek gaat naar jouw eigen interesses en stijl. Voor mijn project ga ik mezelf omtoveren in diverse personages die vorm krijgen door middel van grime make-up en maskers of kostuums gemaakt van allerlei materialen. Dit combineer ik met fotografie en film door de personage te documenteren en registreren. Dit project is te volgen op mijn Instagram, waar ik natuurlijk mijn andere projecten ook op deel! 

In de rubriek 'het kunstwerk van morgen' vertellen studenten door middel van essay's, gedichten of op andere manieren over hun beeldende praktijk. In deze editie komt Robin Zaal, tweedejaars student voltijd, aan het woord. Ze schreef dit gedicht en maakte dit werk als onderdeel van het specialisatieprogramma 'records of reality'. Wil je in gesprek over dit essay, in contact komen met de auteur of zou je zelf invulling willen geven aan de rubriek 'het kunstwerk van morgen'? Stuur een mail naar ja.korsten@artez.nl .