THE DILDO PROJECT #indeles

december 2020

'Ik vind het persoonlijk heel stom dat wij mensen steeds preutser lijken te worden. Terwijl seks zoiets moois kan zijn, iets wat kwetsbaars is en tegelijkertijd zo powervol kan zijn. Er staat daarom ook niet voor niets “that wasn’t sex it was naked art” op mijn dummie geschreven. The dildo project komt hieruit voort. Ik wilde de dildo eren en hem een podium geven zodat mensen openlijker zouden gaan praten over hun seksleven en ook over hun kwetsbaarheid.'

Maak een stok

Voor school heb ik de opdracht gekregen om een stok te ontwikkelen. De opdracht was zeer vrij, het moest alleen een soort stok zijn. Nadat ik me wat had verdiept in dingen, kreeg ik de inspiratie welke richting ik op wilde gaan. Het werd dus uiteindelijk een sextoy. Op het moment dat ik dit bedacht, stond ik er al om bekend dat ik altijd bezig was met het tekenen van vagina’s en borsten. Het was dus ook niet echt een verrassing dat ik dus uiteindelijk een sextoy zou gaan maken. 

Caline-Elisya van Iterson, The dildo project, 2020
Caline-Elisya van Iterson, The dildo project, 2020

Naked art

Ik vind het persoonlijk heel stom dat wij mensen steeds preutser lijken te worden. Terwijl seks zoiets moois kan zijn, iets wat kwetsbaars is en tegelijkertijd zo powervol kan zijn. Er staat daarom ook niet voor niets “that wasn’t sex it was naked art” op mijn dummie geschreven. The dildo project komt hieruit voort. Ik wilde de dildo eren en hem een podium geven zodat mensen openlijker zouden gaan praten over hun seksleven en ook over hun kwetsbaarheid. We zijn tenslotte allemaal mensen in verschillende soorten en maten. Ook ons seksleven, maar ook de verschillende soorten sextoys.

Verschillende soorten en maten

Na veel verschillende “stok” dummies te hebben gemaakt met verschillende texturen en vormen moest ik een keuze gaan maken welke het eindproduct zou worden. Dit ging niet zonder slag of stoot en ik besloot verder onderzoek te gaan doen. Ik kwam op het volgende. Zoals hierboven genoemd zijn er veel verschillende sextoys. Wat voor persoon A werkt, kan voor persoon B drie keer niks zijn. Met dit gegeven heb ik als het ware mijn dildo's in stukjes gehakt en ben deze gaan combineren. Uiteindelijk heb ik vier bovenstukken, acht middenstukken en vier onderstukken gemaakt waardoor er oneindig veel combinaties te maken zijn. Voor ieder wat wils uiteindelijk. 

Caline-Elisya van Iterson, The dildo project afbeelding, gemaakt tijdens proces, 2020
Caline-Elisya van Iterson, The dildo project afbeelding, gemaakt tijdens proces, 2020

Materiaal

Het eindproduct is gemaakt van zelfhardend klei met sterke magneten die de onderdelen aan elkaar koppelen als een geheel. De onderdelen zijn voorzien van een laag acrylverf. Er is gekozen voor warme luxe tinten omdat een dildo iets is wat moet pronken op je nachtkastje in plaats van in het kastje. Deze materiaalkeuze heeft vooral betrekking op de mogelijkheden die ik in huis had door het hebben van thuisonderwijs wegens corona. Het liefst had ik de dildo van een speciaal rubber gemaakt dat huidvriendelijk is (veel sextoys die verkocht worden hebben veel schadelijke stoffen in zich omdat hier helaas geen regels voor bestaan). Door dit rubber zou de dildo creatie uit het “The dildo project” ook echt bruikbaar zijn.

Docent en seks 

Ik heb een paar keer de reactie gekregen “je wordt een docent, kan je zoiets dan wel maken?”. Uit mijn oogpunt kan dat zeker! Seks en kunst zijn met elkaar verbonden. Ik ben van mening dat als wij open en eerlijk over het onderwerp seks kunnen praten, het ook iets normaals wordt en er minder schaamte over zal ontstaan. En niet dat seks wordt verzwegen, want het hoort nu tot het dagelijks leven van iedereen. En even een side note ik zal dus niet in een latex pak gaan staan en ook zal ik er totaal geen seksclub van maken in het klaslokaal. Het lokaal waarin ik les zal geven, zal altijd een veilige omgeving zijn waar niks raar zal zijn. 

Caline-Elisya van Iterson, The dildo project, 2020
Caline-Elisya van Iterson, The dildo project, 2020

Caline-Elisya van Iterson is tweedejaars DBKV voltijd en maakte The dildo project in haar eerste jaar op de academie tijdens het vak product design. Meer weten over dit werk of andere projecten van Caline-Elisya? Bekijk haar Instagram @crea.tits.