DE WEEK VAN NIENKE #deweekvan

april 2021

In de rubriek #deweekvan laten studenten je zien hoe een week van een DBKV-student eruit kan zien. Hoe worden de dagen gevuld? Welke vakken volg je zoal? En waar houd je je allemaal mee bezig? In deze editie neemt tweedejaars Nienke Latta je mee door haar week. 'ArtEZ voelde echt gelijk als thuiskomen.'

Nienke Latta
Nienke Latta

Maandag en dinsdag 

De eerste twee dagen van de week mag ik stagelopen bij het Lyceum Elst, dat doe ik samen met Moigimy. Door Covid-19 hebben we halve klassen en dat vind ik stiekem heel erg fijn! Tijdens het lesgeven merk ik dat ik nog best wel zenuwachtig ben, doordat de klassen nu wat rustiger zijn kan ik me goed op dat doel richten. Door de halve klassen kan ik leerlingen ook beter 1 op 1 begeleiden en leer ik ze beter kennen. Binnen mijn lessen vind ik het belangrijk dat er een veilige en fijne sfeer hangt zodat iedereen zichzelf kan zijn, dus dat probeer ik zelf ook uit te stralen als ik voor de klas sta.

Woensdag  

We beginnen de woensdag met besprekingen voor het vak Filosofie, gegeven door Margreet en Wendy. We zijn bezig met het schrijven van een essay met als thema ‘identiteit’. Toen ik 1 jaar was ben ik geadopteerd, hierdoor weet ik een deel van mijn geschiedenis niet. Voor het essay dat we moeten schrijven vraag ik me dan ook af welke rol adoptie speelt binnen identiteit. Mijn uitgangspunt is een vraag waar ik veel over na denk; welke identiteit zou ik hebben als ik ergens anders was opgegroeid? Binnen dit vak kan ik deze gedachten aan filosofen koppelen en dat vind ik erg interessant.  

De woensdagmiddag vind ik altijd echt een feestje. We hebben dan het keuzevak ISH- and -ESQUE van Caz Egelie. In dit programma zijn we aan het experimenteren met alles wat een theatrale installatie omvat. Voor deze week heb ik me verdiept in het thema van deze week ‘Fluxus’. De kunststroming fascineerde me direct, toch wist ik niet zo goed wat ik zelf wilde uitproberen, tot ik maandagnacht een droom had. In die droom deed ik samen met dans- en theaterstudenten allemaal experimenten in het teken van Fluxux. Eén van de experimenten besloot ik in de les uit te proberen, omdat het me interessant leek om te kijken hoe het in de echte wereld uit zou pakken. Uiteindelijk verliep het in het echt anders dan in mijn droomwereld. Het kunstwerk dat ik maakte in mijn droom beschouw ik dan ook als het origineel en de uitvoering tijdens de les als een replica. 

Donderdag 

’s Ochtends om 8 uur heb ik met Denice afgesproken bij skatepark Presikhaaf voor een fotoshoot voor het vak Portret van Henning. Rond lunchtijd gingen we richting ArtEZ, want mede-student Denice Grande (@denixegrande) zou helpen bij een project van een andere mede-student, Maaike Kalkhoven (@m.aaikekalkhoven). Maaike heeft een serie van porseleinen skateboards gemaakt en vandaag zou ze er eentje laten breken als eindwerk. Ik ben erg fan van haar project en het was een eer om in de ruimte te mogen zijn tijdens het breken, het was een erg speciaal moment. 

In de middag hadden we besprekingen voor het specialisatie- programma ‘New Perception of Frameworks’ waar we een zintuigelijke ervaring ontwikkelen. Volgende week gaan we onze eindwerken presenteren met een video, dus op dit moment ben ik volop aan het editen. Binnen deze specialisatie heb ik me verdiept in het vervreemden van de gewoonte eten. Mijn eindproduct wordt een promotie video voor de fictieve opening van mijn unieke restaurant: ‘AMUSES, om je vingers bij af te likken’. 

Vrijdag 

Vrijdagochtend hebben we het vak VELD, van Willemien en Luna. Hiervoor verdiep ik me samen met Mika één van de CKV-dimensies, we hebben voor ‘Herkenning en Vervreemding’ gekozen. Na een aantal lessen voor onderzoek, werken we nu richtingen ons eindproduct, een magazine. Het wordt een magazine waar kunstwerken tot leven komen en tegen je beginnen te praten alsof je een vriend bent, waar de Mona Lisa en het Melkmeisje hun tindermatch omschrijven en een harig kaasje de ruimte krijgt om zijn verhaal te doen.  

In de middag volg ik een extra keuzevak, Portret van Henning. Dit heb ik erbij gekozen omdat ik het fotograferen erg miste. Binnen dit vak werk ik aan een serie ‘De frictie tussen je eigen geluk en dat van de ander’. Een serie waar moed, zelfacceptatie, lef, self-love, zelfverzekerdheid, kwetsbaar en de fascinatie van mezelf en van de ander samenkomt, met als resultaat een zelfportret. Dit doe ik door mensen te portretteren die iets doen waarvan ik zou willen dat ik het zou durven. Zo heb ik vorige week Ine geportretteerd die haar haren heeft gemillimeterd en deze week  dus Denice die sinds vorig jaar skateboard. Uiteindelijk hoop ik dat het proces van de portretten mij inspireren, om bij de frictie tussen mijn eigen geluk en dat van de ander mijn eigen geluk zwaarder te laten wegen.

Het was een intensieve, maar ook zeker een leuke, fijne, gezellige week! Cheers op het weekend!

Lijkt jou het ook leuk om je week te delen? Stuur dan een mail naar Grace (G.Erskine@student.ArtEZ.nl).