DE WEEK VAN NICOLINE #deweekvan

november 2021

Nicoline Vink laat in deze editie van de rubriek #deweekvan zien hoe de week van een tweedejaars deeltijdstudent eruit kan ziet. Hoe worden de dagen gevuld? Welke vakken volg je zoal? En waar houd je je allemaal mee bezig? 'Door met de verschillende vakken samen te beginnen en af te sluiten, proberen de docenten de leerlingen te inspireren om iets te maken.'

Hi, ik ben Nicoline Vink, tweedejaars deeltijdstudent DBKV. Naast mijn studie ben ik zzp'er; specialist & kwartiermaker bij de start van nieuwe scholen.

Maandag

Ik begin de dag met de kinderen naar school brengen. Daarna schuif ik achter de laptop. Vandaag werk ik voor de VBS; Vereniging van Bijzondere Scholen. Mails beantwoorden en adviesgesprekken plannen staat op de planning. 

Om de dag draaglijk te houden neem ik een uurtje vrij en ga ik appeltaart bakken met de Braziliaanse schoonmaakster! In mijn beste Portugees (not) leg ik alles uit - Yes! Goed gelukt!

Daarna nog twee adviesgesprekken met schoolstarters en een telefonisch overleg. Aan het einde van de middag is er nog net tijd om een surprise op te starten met mijn kinderen… Dan avondeten koken, eten, even chillen, Frans overhoren en de dag is alweer voorbij!

Dinsdag

Vandaag werk ik voor Vrijeschool Almere. Ik ben kwartiermaker voor een nieuwe vrijeschool die moet gaan komen in het zelfbouwgebied Oosterwold. Dat betekent dat ik alles voorbereid en organiseer richting de start van de school over twee jaar. Ik begin de dag in één van de drie vrijescholen in Almere en rij daarna naar Lelystad voor een overleg.

Op de terugweg krijg ik telefoon; ik kan niet terug naar de school, want er zijn net nieuwe richtlijnen doorgekomen. Er mogen geen extra mensen in de scholen. Snel zoek ik een alternatieve werkplek in het Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen. Top! Als het centrum dicht gaat om 16:00 is er nog tijd voor een wandeling, prachtig!

Daarna een inspiratieloze bietenburger met half gare friet bij een wegrestaurant, met laptop op tafel. En ‘s avonds nog een gesprek met bewoners van de wijk Oosterwold… 22:30 in de auto.. lange dag!

Woensdag

Vandaag stage op het Vathorst College. Op deze school werken ze in blokken van 90 minuten. Het eerste blok heb ik tijd om af te stemmen met de twee leraren waar ik bij meeloop. Ik kijk bij allebei even mee en bespreek wat er gebeurt.

Het tweede en derde blok loop ik mee met vmbo-t 3 klassen. Ze werken aan een interdisciplinair project met als thema Panamarenko. Dit gebeurt samen met de vakken muziek, dans, theater en beeldend. Door met de verschillende vakken samen te beginnen en af te sluiten, proberen de docenten de leerlingen te inspireren om iets te maken. Sommigen leerlingen vinden dat heel lastig, of hebben geen zin.

Ik heb van de basisschool van mijn kinderen een groot zelfgemaakt object gekregen. Dit neem ik mee naar het Vathorst College om te gebruiken in het interdisciplinaire project. Langzaam ontstaan er ideeën!

Donderdag

Vandaag weer vroeg uit de veren. Om 7:15 stap ik op de fiets, 7:30 op de pont en 7:55 in de trein. Lekker, een uurtje hoorcollege van Jordi voor kunstgeschiedenis in de trein. 

Om 9:00 kom ik aan bij ArtEZ. Eerst twee theorievakken: kunstgeschiedenis & educatie. Daarna met Records of Reality naar Nijmegen. Jippie excursie! We gaan naar museum Het Valkhof in Nijmegen, met o.a. een toffe expo: Red het bos! Klein maar fijn.

Vrijdag

Vandaag werk ik voor de Vereniging van Vrijescholen. Mail beantwoorden, bellen, een verslag van een bijeenkomst, een nieuwsbrief redigeren voor een initiatiefgroep.. zo weer vijf uur voorbij. Thuis op de bank, laptop op schoot: prima!

En dan is het weekend!

Er komt weer een lockdown aan.. gelukkig heb ik de afgelopen weekenden veel kunst gezien: naast de Records of Reality excursie ook Kunsthal, Gorcum’s museum, Van Abbemuseum en een Hildo Krop wandeling. Laat de lockdown maar komen…