DE WEEK VAN ELS #deweekvan

maart 2021

In de rubriek #deweekvan laten studenten je zien hoe een week van een DBKV-student of docenten eruit kan zien. Hoe worden de dagen gevuld? Welke vakken volg je zoal? En waar houd je je allemaal mee bezig? In deze editie neemt coördinator DBKV Els Hoogstraat je mee door haar week. 'Deze week begon op zondagavond bij de première van de film van Question Collective 'Claiming Space''.

Els Hoogstraat
Els Hoogstraat

Zondag

Deze week begon op zondagavond bij de première van de film van Question Collective “Claiming Space”. Een aantal kunstenaars van Question Collective werken bij ons op de opleiding en ik was erg nieuwsgierig naar hun werk. Aan het denken gezet over vrouwencollectieven en feminisme, me verwondert over de prachtige kostuums en geraakt door de discussie achteraf. 

Maandag

Op maandag startte de dag in alle vroegte met een overleg met de jaarcoördinatoren van de afdeling. In dat overleg bespreken we gezamenlijk allerlei zaken aangaande het onderwijs van de studenten: van studiepunten en rooster, tot het maken van plannen voor de werving van nieuwe studenten. Vervolgens lesgegeven aan de eerstejaars voltijd met de lessen Veld. De workshop “Het museum voor iedereen” gegeven, met daarin aandacht voor een inclusieve aanpak van educatie in musea. Twee benaderingen hebben we besproken: Nina Simon met haar Participatory Museum en daarnaast de leerstijlen van Kolb waarmee je meer inhoudelijk kijkt hoe mensen leren en hoe je daar een tentoonstelling op kan inrichten. 

In de middag allerlei regelzaken: 

  • Zo had ik een gesprek met Nicole (van ArtEZ onderwijsbureau) over maatwerk studiepunten in osiris;
  • Met Maikel (ook van het ArtEZ onderwijsbureau) een evaluatie van het digitaal beoordelen en het maken van aanpassen daarin;
  • Deed ik een mailing over de betaling van de ateliers;
  • En heb ik mail weggewerkt (van zowel docenten, andere collega’s, studenten als toekomstige studenten ontvang ik veel mail).

Dinsdag

Op deze dinsdag was ik op de academie aan het werk. Mijn dag bestaat dinsdags vaak uit overleg en tijd om zaken uit te werken. Om je een inkijkje daarin te geven, een compacte opsomming:

  • Werkoverleg met Tineke over cijferadministratie;
  • Werkoverleg met Allard (van jaarplanning nieuw schooljaar, tot inzet flexsscan, indeling beeldend keuzeprogramma en meer);  
  • Evaluatie “Blendid Learning studiedag” die we voor ons docententeam hadden georganiseerd met afdeling Onderwijs & Kwaliteit; 
  • Wegwijs maken van een nieuwe docent maatwerk;
  • Mentorgesprekjes met mijn eerstejaars studenten van wie ik de studieloopbaanbegeleider ben (die gesprekken gaan van heel persoonlijke zaken over welzijn, tot meer studie gerelateerde zaken als hoe kan ik de chaos bij mezelf doorbreken, of hoe kan ik verdieping vinden in onderzoek doen en meer aansluiting vinden bij klasgenoten);
  • Tot slot ook nog een PR-wervingsplan gemaakt voor een extra open dag en meeloopdagen voor DBKV. 

Woensdag

Woensdag is geen werkdag voor me, al maak ik daar geregeld een uitzondering op. In de ochtend (nadat ik mijn twee kinderen naar school heb gebracht, de boodschappen heb gedaan en de was heb opgehangen) heb ik de tijd aan mezelf. Sinds kort schilder ik dan soms. Deze morgen volgende ik de workshop “Feedback brengt je verder”, een masterclass georganiseerd speciaal voor kunstdocenten. 

De middag bestond uit drukte thuis met mijn kinderen en de vriendjes en vriendinnetjes die kwamen spelen. 

Donderdag 

Samen met collega Leontine hebben we het beroepensymposium georganiseerd en vandaag gehouden. In dit symposium voor onze derdejaars studenten bereiden we ze voor op het maken van keuzes voor hun eindstage. We hebben inspirerende verhalen gehoord van huidige 4ejaars studenten over hun stages. Zo vertelde Marijke over haar stage bij Kröller Müller Museum, Esther over haar stage bij STRP in Eindhoven, Anthe over haar stage bij Kunstenlab in Deventer, Shindar over zijn LIO-stage (Leraar In Opleiding) in het MBO en tot slot Christa over haar LIO-stage in het voortgezet onderwijs en het inmiddels door haar opgezette eigen bedrijf Atelier WC ( https://www.atelierwc.nl). Zeer inspirerend, het maakt me altijd enorm trots op onze studenten als ik die verhalen hoor. Ze zetten inhoudelijk echt interessante dingen neer in het werkveld en doen dat op een al zo professionele manier dat ze echt als collega’s opereren. 

Rest van de dag weer mail weggewerkt, mijn lessen voor Veld voorbereid en wederom wat mentor gesprekjes. 

Vrijdag 

Vrijdag is geen werkdag voor me en dit keer had ik hem ook echt vrij. Ik had (in de ochtend met de kids op school) een afspraak kunnen maken bij Style & Sell, een kledingwinkel in het modekwartier van Arnhem, met allerlei kleding die overblijft van mode-fotoshoots en met veel vintages kleding. Daar heb ik in anderhalf uur tijd mijn gaderobe met acht nieuwe items aangevuld: van rare leggings tot mooie jasjes. Heerlijk.   

Lijkt jou het ook leuk om je week te delen? Stuur dan een mail naar Grace (G.Erskine@student.ArtEZ.nl).