Overtuigd dat de studie Docent Beeldende Kunst & Vormgeving bij je past? Meld je dan aan voor een van de toelating van de DBKV! Dit doe je via studielink, het online registratiesysteem van het hoger onderwijs.
Aanmelden en toelaten
Overtuigd dat de studie Docent Beeldende Kunst & Vormgeving bij je past? Meld je dan aan voor een van de toelating van de DBKV! Dit doe je via studielink, het online registratiesysteem van het hoger onderwijs.
Om bij ons te kunnen studeren doe je toelating. Daarbij wordt gekeken naar je artistieke talent, je communicatief vermogen en je reflectieve vaardigheden. Daarnaast moet je aan de reguliere hbo diploma- en taaleisen voldoen om de studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving te kunnen volgen.
Toelatingseisen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
- Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma. Het profiel Cultuur en Maatschappij is niet vereist, maar kan wel een voordeel zijn.
- Voor buitenlandse studenten (of studenten met een buitenlands diploma) gelden taaleisen.
- Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.
Het toelatingsexamen
Je toelatingsexamen vindt plaats op de academie. Van te voren werk je aan de thuisopdrachten en stelt je een portfolio van eigen werk samen. Tijdens de dag zelf ga je naar aanleiding daarvan in gesprek met een commissie van docenten en een student van de opleiding. In het
gesprek licht je dit toe en vertel je over de ideeën achter je werk. Laat ook ontwerpen en schetsen zien die inzicht geven in het maakproces. Uiteraard bespreken we ook je motivatie en geschiktheid voor het docentschap. Kun je communiceren over kunstwerken en weet je waarom je kunstonderwijs belangrijk vindt?
De uitslag van het toelatingsexamen wordt bepaald op basis van vastgestelde criteria en dat wordt gebaseerd op de thuisopdrachten, het gesprek en je portfolio. De toelatingscommissie adviseert de examencommissie of je wel of niet toegelaten wordt.
Waar kijken we naar?
Er zijn drie zaken waar we in de toelating naar kijken:
- Je artistieke kwaliteiten, zoals je vermogen om je beeldend uit te drukken. In tekeningen, foto’s, ruimtelijke objecten, textiel, filmpjes, maar ook in bijvoorbeeld schetsboeken, een eigen website of vlogs.
- Je communicatief vermogen, hoe maak je contact, spreek je over je werk, je fascinaties en interesses en weet je die te delen met anderen?
- Je vermogen tot kritische reflectie, waarbij het bijvoorbeeld gaat om de vraag of je een onderzoekende en experimentele houding hebt, en of je die zichtbaar maakt in een belangstelling voor kunst, vormgeving en kunsteducatie.
Voor de vier opleidingsvarianten zijn twee vormen van toelating
- Toelatingsexamen: de studenten die in voltijd of deeltijd willen studeren voeren een gesprek, maken van te voren de thuisopdrachten en werken een dag op de academie aan een beeldende opdracht (behalve de laatste toelating in juli, die wordt wel open gesteld voor deeltijd (niet voor voltijd) en die bestaat uit alleen een gesprek).
- Intake: voor de studenten die het traject Op Maat of de combinatieroute BA/MA willen volgen is een intake procedure. Dat geldt voor alle afgestudeerden van een HBO kunstvakopleiding (KUO) Fine Art of Vormgeving en afgestudeerden aan een tweedegraads docentenopleiding Tekenen, Handvaardigheid of Textiele werkvormen (LERO). In een gesprek komen je motivatie en overwegingen om de studie op te pakken aan bod en we bekijken/ bespreken de twee thuisopdrachten (schoolopdracht en de museumopdracht). Ook leuk om een paar foto’s van je beeldend werk te zien om daar een indruk van te krijgen. Voor de toelating van de combinatieroute vormen de motivatiebrief en je CV ook een belangrijk onderdeel van het gesprek.
Portfolio en thuisopdracht
Portfolio: om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, etc. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces. Tijdens de toelating licht je jouw werk toe.
Thuisopdrachten: daarnaast maak je voor het toelatingsexamen een thuisopdracht, die neem je mee naa de toelating en zal dan worden besproken. Na aanmelding via Studielink, word je doorgestuurd naar de aanmeldpagina van ArtEZ, daar vul je een vragenlijst in en vervolgens kun je daar de thuisopdrachten downloaden (check ook je spam, want soms komt daar de mail terecht die nodig is voor aanmelding).
Aanmelden en toelatingsdata
Om je aan te melden voor een toelating ga je naar studielink en maak je een account aan. Door middel van je DigiD krijg je toegang tot een vragenlijst. Als je die doorlopen hebt, ontvang je per mail een bevestiging van je aanmelding en een uitnodiging voor een toelatingsdag. Hier wordt ook de datum van de toelating gecommuniceerd.
Voor sommige opleidingen is een vroege aanmelding een vereiste. Voor DBKV is inschrijving ook na 1 mei mogelijk. Maar zowel voor jezelf als voor de opleiding is het prettig om eerder duidelijkheid te hebben over je studiekeuze.
Op de ArtEZ-site vind je waardevolle informatie die je verder helpt bij het inschrijven. Check ook de opleidingspagina’s van DBKV om de data te zien waarop de toelating plaatsvindt.
Uitslag en geldigheid
Op de dag van de toelating hoor je gelijk of je wel of niet bent toegelaten en daar geven we ook een toelichting bij. Die uitslag gaat over of we je geschikt vinden voor de opleiding. Tijdens de toelating doen we niet actief een diploma check. Mocht je twijfel hebben of je diploma volstaat, overleg dat tijdens de toelating, daarmee voorkom je eventuele telleurstelling achteraf.
De uitslag van het toelatingsexasmen wordt binnen zes weken schriftelijk bevestigd. Je mag maar op één locatie toelating doen. Ben je aangenomen, dan kun je eventueel nog switchen, want je toelating geldt voor zowel DBKV Zwolle als Arnhem. Als je voor een opleiding of specialisatie (anders dan DBKV) op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.
Kansen op toelating vergroten?
Een van de beste manieren om je voor te bereiden op je studie DBKV is door op zaterdagen de vooropleiding bij ArtEZ te volgen. Dit kan zowel in Arnhem bij de vooropleiding Art&Design als in Zwolle voor een DBKV-specifieke vooropleiding. Beide voortrajecten zorgen voor artistieke en inhoudelijke verbreding en verdieping en geven je veel inzicht in het studeren aan de kunstacademie en wat er van je verwacht wordt. Je maakt zelf de afweging of je deze vooropleiding wilt volgen en als je het wilt, welke wat betreft locatie en programma het beste bij je past.
Meer informatie over de vooropleidingen in Arnhem en Zwolle.