← Back

De opleiding is onderdeel van ArtEZ, een academie waar volop mogelijkheden zijn voor verbreding en verdieping. Zo is er het ArtEZ Honours Lab ’Theory and Research’, waar je interdisciplinair extra curriculair onderwijs kunt volgen. Het Studium Generale waar actuele tendensen nader onderzocht en verdiept worden. En is er het Art Business Centre waar je alles leert over cultureel ondernemerschap.  

Honours Lab 

Het Honours Lab is er voor kunststudenten die op zoek zijn naar perspectieven en uitdagingen die zich buiten hun eigen creatieve terrein bevinden. Het programma is bedoeld om samen de ontmoeting aan te gaan met het werk van theoretici en makers uit de kunsten en wetenschap. In het Honours lab word je aangemoedigd om je visie beter te verwoorden en jouw werk in een bredere context te plaatsen. Het biedt een basis voor verder onderzoek – artistiek, wetenschappelijk of anderszins. 

 NB: Het Honours Lab volg je naast je opleiding. 

 Studium Generale  

Naast het reguliere onderwijs kun je bij ArtEZ ook andere programma’s volgen. Zoals die van Studium Generale. Hier worden allerlei evenementen, lezingen, workshops en maken podcasts en publicaties georganiseerd. Altijd over urgente vragen die vandaag de dag een rol spelen in de samenleving en de kunst. Van directe maatschappelijke vraagstukken tot abstracte concepten, van klimaatcrisis tot identiteitsvraagstukken. Je bent van harte welkom om gratis onze programma’s bij te wonen en met ons mee te denken en te praten! 

Art Business Centre 

Het Art Business Centre van ArtEZ wil studenten goed voorbereiden op een professioneel bestaan. Daarom ligt bij het ArtEZ Business Centre (ABC) de focus op cultureel ondernemerschap en het op weg helpen van zowel studenten als alumni. Het ArtEZ business Centre verzamelt en onderzoekt actuele ontwikkelingen en vakkennis rondom kunstondernemerschap en onderhoudt netwerken die ertoe doen. 

ArtEZ Finals  

Ieder jaar, in de maanden mei, juni en juli, presenteren meer dan 600 eindexamenstudenten onder de naam ArtEZ finals hun eindwerk in de vorm van o.a. dans-, theatervoorstellingen, presentaties, concerten, performances, modeshows en exposities in Arnhem, Enschede, Zwolle en de rest van Nederland. Alle studenten van DBKV doen eindexamen in de beeldende praktijk en tonen aan het einde van het schooljaar hun werk tijdens de finals expo. 

Als vierdejaars student werk je meestal individueel, door het maken van jouw eigen beeldend werk toe naar de DBKV finals. Maar daarnaast werk je er als collectief (alle eindexamenstudenten samen) naar toe. Studenten ontwikkelen onder begeleiding van een professionele curator een expositie met randprogrammering. Alle studenten die jaarlijks afstuderen, presenteren zich op de website van ArtEZ 

Afgelopen jaren is dit bijvoorbeeld gecureerd door: Heske ten Cate (artistiek directeur NEST), Yasmijn Jarram (curator GEM), Docus van der Made (educator Museum de Fundatie), Jesse van Oosten (onderzoeker, curator en docent) en Lieneke Hulshof (kunstjournalist, curator en docent).   

Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de opleiding DBKV te gaan doen.  

Expo Finals DBKV 2024 foto: Alysha van Limburg