Veelgestelde vragen
Hoe groot zijn de klassen van DBKV?
De gemiddelde groepsgrootte van een klas is ongeveer 18-20 studenten. We werken per jaar met twee klassen voltijd, één klas deeltijd en één klas op maat. In de middenfase, jaar 2 en 3, kunnen onze studenten keuzeprogramma’s kiezen. Deze groepsgrootte kan variëren tussen de 10-25 studenten, afhankelijk van het aantal dat een bepaald programma wil volgen.
Hoe is het contact met de docenten?
We hebben een hecht en betrokken docententeam met aandacht voor jou als individuele student. Onze docenten hebben allemaal hun eigen expertise, van autonoom beeldend kunstenaar tot experimenteel ontwerper, van educator in het museum tot docent in het voortgezet onderwijs, van kunsthistoricus tot psycholoog en van onderzoeker tot schrijver. De meeste docenten combineren het lesgeven op DBKV met een eigen praktijk in het veld van de kunst en educatie.
Begeleiding is klassikaal, in groepsverband, als peers en individueel. De aanpak van de docent verschilt per programma en per jaar, soms zijn ze vakgericht in de benadering, soms meer coachend. Ze begeleiden je altijd op het gebied van proces en product.
Hoeveel uur per week studeer je gemiddeld?
Wij gaan bij de voltijd studie uit van een volledige werkweek op de academie. Naast deze contacturen wordt zelfstudie gemotiveerd. We vinden het daarnaast belangrijk dat je deelneemt aan buitenschoolse activiteiten, zoals het bezoeken van musea, theater, cultuur, en je verdiept in maatschappelijke thema’s, bijvoorbeeld politiek.
Bij de Deeltijd en Op Maat variant van de opleiding gaan we uit van 20-30 uur per week, dat aantal is ook mede afhankelijk van de studievaardigheden van de student.
Wat kost de studie per maand?
Naast het collegegeld zal je voor de studie ook nog andere kosten maken. Bij aanvang van de studie dien je over bepaalde basismaterialen te beschikken, die je via een pakket kan aanschaffen of zelf kan regelen. Het aanschaffen van een museumjaarkaart is belangrijk, ook staan er een aantal boeken op de literatuurlijst. Daarnaast dien je te beschikken over een digitale camera en een computer. We adviseren je om met de aanschaf van zowel camera als computer te wachten tot de eerste lesweek. Dan krijg je informatie over de technische vereisten en geven onze docenten het advies waar je deze het beste kan aanschaffen voor de laagste prijs.
Per maand zijn er ook kosten voor de benodigde materialen voor je projecten. Denk aan bijvoorbeeld papier, klei, verf, printen en hout. Mocht je een workshop willen doen bij een van onze werkplaatsen, dan wordt daar vaak ook een klein bedrag voor in rekening gebracht. Zoals je leest kunnen de maandelijkse kosten variabel, afhankelijk van de projecten die je doet.
Hoeveel werk je samen?
Binnen onze opleiding vinden wij samenwerken met elkaar erg belangrijk. Samen met alle studenten én docenten vormen we een dynamische gemeenschap waarin iedereen met en van elkaar kan leren. We richten ons ook op samenwerken met het werkveld, zo loop je meerdere stages tijdens je opleiding en zul je projecten doen met verschillende organisaties.
De voltijdstudenten werken ook ieder jaar samen met studenten van Artisteducator in Theater en Dance theater en dans in interdisciplinaire projecten. Deze interdisciplinaire samenwerkingen zijn erg interessant voor je netwerk, je leert veel van elkaar en het wordt vaak ervaren als een inspirerende ervaring.
Hoeveel studenten vallen uit? En waarom stoppen zij?
We scoren beter dan het landelijk gemiddelde en er stoppen relatief weinig studenten met de opleiding. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat studenten in of na het eerste jaar stoppen om diverse redenen, bijvoorbeeld omdat zij een verkeerde keuze hebben gemaakt of door persoonlijke omstandigheden.
Zijn er bepaalde ‘struikelvakken’? Zijn er tips om die wel te halen?
Er zijn geen standaard struikelvakken. De uitdagende vakken verschillen per student, afhankelijk van diens achtergrond, vooropleiding en talent. Dit kan op het gebied van theorie zijn, maar voor sommige studenten zijn ook specifieke beeldende vakken complex. Sommige studenten blinken uit in de stage en voor anderen is dat meer een zoektocht. Doordat we een brede opleiding hebben, zijn er altijd vakken die aansluiten op je talent. Onze studieloopbaanbegeleiders en docenten helpen je op weg om je uitdagingen aan te gaan. Door een uitgebreid keuzeprogramma in de middenfase en de opties in de eindfase kun je als student je eigen weg kiezen waarmee je niet enkel je eigen specialisme ontwikkelt, maar ook de opleiding naar je toe kan trekken en eigen kunt maken.
Welke beeldende vakken worden gegeven?
Er worden zeven basisvakken gegeven (voornamelijk in de propedeuse), zijnde:
- Grafisch ontwerp
- Tekenen
- Schilderen
- Fotografie
- Bewegend beeld
- Ruimtelijk
- Product design
- Interaction design
In de middenfase van de studie (voltijd en deeltijd jaar 2 en 3):
- Beeldend keuzeprogramma: hier volgt een student er meerdere van gedurende de studie. Per periode is er een divers aanbod, variërend van thematisch werken tot verdieping in schilderen, documentaire maken, portretfotografie, illustreren of animeren.
- Beeldend specialisatieprogramma: dit is een langlopend programma, daarin werk je een jaar lang met een docenten-duo aan een inhoudelijk gebied. Denk bijvoorbeeld aan de specialisatie kunst, wetenschap en techniek of een programma met de titel “(un)navigate” waarbij ze veel op pad zijn en filosofie als inspiratie benutten. Ook hierin maak je als student je eigen keuzes, uit een aanbod van verschillende programma’s. Dit programma volg je in principe twee in de studie.
In de eindfase werk je aan je eigen beeldend afstudeerproject onder begeleiding van twee docenten. Het gehele eindfase team bestaat uit ongeveer 14 docenten met allemaal hun eigen expertise, je krijgt je eigen duo van beeldend begeleiders. Naast je beeldend afstudeerproject doe je een kunsttheoretisch onderzoek en loop je stage op een plek naar keuze. De 60 studiepunten mag je (deels) zelf verdelen over deze drie onderdelen.
Hoe ziet de stage eruit?
Je loopt ieder jaar stage. Voltijd en deeltijd lopen in jaar 1 en 2 zijn deze verplicht in het voortgezet onderwijs, vanaf jaar 3 kun je kiezen voor het binnenschoolse of buitenschoolse werkveld. Studenten van het Op Maat traject doen hun stages ook in het binnenschoolse gebied, en kunnen in hun 2e jaar bij de keuze stage kiezen uit een buitenschoolse optie. In het afstudeerjaar van voltijd en deeltijd bepaal je zelf de aard en omvang van je stage, sommige studenten lopen bijvoorbeeld drie maanden fulltime stage in een museum, anderen doen een LIO-stage het hele jaar door gedurende twee dagen per week. Deze stage mag je volledig zelf regelen.
De voltijd studenten hebben in jaar 3 nog een extra stage, zij doen een interdisciplinaire projectstage, samen met studenten van de opleiding docent dans en docent theater.
De stages worden deels door de opleiding geregeld, zo werken we voor de binnenschoolse stages samen met Bureau Extern van HAN en voor de buitenschoolse plekken hebben we als opleiding vele contacten die we benutten.
Welk vakken theorie en educatie kan ik verwachten?
Bij theorie zijn er de volgende vakken:
- Kunsttheorie en positionering
- Cultuurgeschiedenis
- Filosofie
- Actualiteit
Bij educatie zijn er vakken als:
- Vakdidactiek
- Psychologie, pedagogiek en onderwijskunde
- Intervisie tijdens de stage
Ook is er een keuze aanbod in jaar 2 en 3 voor theorie- en educatie, dan kun je als student zelf de focus meer leggen op theoretische verdieping of juist meer het onderwijs door bijvoorbeeld te leren over passend onderwijs.
Wat is integraal?
Een deel van onze opleiding is weg te schrijven onder de drie domeinen: beeldend, theorie en educatie. Maar een deel ook niet, dat noemen we integraal. Dat zijn onze projecten, maar ook het vak Veld valt daaronder. Het vak Veld, is een vak waarin educatie wordt gecombineerd met het werkveld en/of beeldende vakken. Dat valt dus niet zozeer onder een van de drie domeinen (beeldend, theorie of educatie), maar is altijd in de mix en daarin ontwikkel jij als student je eigen weg als Artist Educator.
Is er een bindend studieadvies en wat houdt dat in?
Ja, in de propedeusefase (het eerste jaar van de voltijd en deeltijdstudie) dien je de norm van het Bindend Afwijzend Studieadvies (BAS) te halen. Er is een minimaal te halen aantal studiepunten dat je moet halen, wanneer je die niet haalt, mag je niet verder studeren aan de opleiding. Dit wordt voorafgegaan door een officiële waarschuwing en wordt getoetst door de examencommissie.
Hoe wordt er getoetst?
Wij werken niet met cijfers, maar wij werken ontwikkelingsgericht. Dit houdt in dat je een vak haalt of niet en dat die beoordeling wordt onderbouwd met feedback en feed forward.
De praktijkvakken variëren in toets vorm. De meeste sluiten af met een eindbeoordeling waarop het werk binnen een bepaalde opdracht aangeleverd moet zijn, daarbij behoren zowel het proces als product tot beoordelingscriteria.
De theorievakken toetsen op verschillende manieren, denk aan tentamens, verslagen, werkstukken of schrijfopdrachten.
De stages worden beoordeeld met een tussentijds- en eindgesprek, waarbij feedback van je werkplekbegeleider wordt meegenomen door je stagebegeleider. De beoordeling wordt gebaseerd op de landelijke DBKV-eindtermen en op je eigen leerdoelen.
In welke beroepen komen de meeste studenten terecht?
Onze opleiding bereid je voor op een zeer uitgebreid werkgebied. Dat gebied is niet eenduidig, er zijn geen vaste gebaande paden. Onze alumni vind je terug op veel prominente plekken in de kunstwereld en de samenleving, in het onderwijs, musea, als ondernemer of kunstenaar. Vaak zie je dat alumni een mix van werkzaamheden hebben, deels in dienstverband als bijvoorbeeld docent, gecombineerd met een freelance educatie- of maakpraktijk.
Is er een introductieperiode/kamp en hoe gaat dat?
Yes, die is er zeker! Tijdens dé ArtEZ introductieweek eind augustus maak je kennis met alle andere studenten van ArtEZ Arnhem en de stad Arnhem. In een soort festival omgeving doe je diverse workshops en leer je de verschillende disciplines theater, dans, muziek en beeldend.
Hoe ziet het studentenleven eruit in Arnhem?
Arnhem is een levendige stad als het gaat om kunst en cultuur. We hebben mooie fijne wijken zoals het mode kwartier, maar ook veel bruisende plekken vol creatieve makers. Naast de levendige stad hebben we het prachtige Sonsbeekpark en veel (culturele) initiatieven, zoals bijvoorbeeld Focus filmhuis, verschillende theater, musea, galeries, feesten, festivals, sportverenigingen en -clubs. Ook verzorgt ArtEZ veel activiteiten, voorstellingen, lunchpauzeconcerten waar je als student gratis naartoe kan. ArtEZ is een warm bad, waar studenten van alle opleidingen één grote community vormen.